Olaglig Konst

Med skräckblandad förtjusning inser jag att jag sysslar med olaglig konst!

Tanken hisnar och svindlar. 

Min första konstutställning som 68-åring och jag befarar allvarlig bestraffning.

Svartek är ek som legat i vatten eller lera i flera hundra år där en kemisk process har gjort ekvirket svart eller mörkbrunt och mycket hårt. Det är mycket eftertraktat och dyrt. Det kallas ibland för det svarta guldet. 

I min tidigaste ungdom var min stora passion sportdykning. Under många fantastiska undervattensäventyr hittade jag skeppsplankor på havsbottnen som jag bärgade. Det visade sig vara svartek. 

Virket har funnits i mina gömmor mer än 50 år. 

Saker som är mer än hundra år gammalt benämnes som fornfynd. Fornfynd tillhör staten och får alltså inte handhas av vanliga medborgare. Det är straffbart

En del av konsten jag visar är gjord av just svartek. Alltså gör jag olaglig konst och är således  en brottsling.

Min oro för att lagens långa arm ska nå mej finns förstås fortfarande men jag hoppas försyndelsen kan räknas som preskiberad.

Mina fynd har jag betraktat som en hemlig skatt och hela tiden närt en önskan att  någon gång använda dem till något. Nu har det blivit ”Någon Gång” och ” Något” blir till konst.

En annan passion jag drivits av så länge jag kan minnas är att samla på ”pinnar” på stranden eller i skogen. Min omgivning har oftast skrattat åt mitt samlande men jag har övertygande konstaterat att ”skratta ni.” ”Det kommer en dag när det kommer till användning- på nåt sätt. På vilket sätt vet jag ännu inte”

Men nu vet jag- Det blir också till konst. 

Mitt bidrag i den processen består i att fascineras och upptäcka vad naturen själv skapat. Sen hjälper jag naturen lite på traven förstås….!

En sidoeffekt av filandet och putsandet av träpinnarna gjorde att jag upptäckte ”motiv” och mönster på sandpappren jag arbetade med. Det utvecklade jag till att göra tavlor och målningar på sandpapper. Jag låter mej överraskas av vad det nonfigurativa kan föreställa och ser mycket fram emot vad åskådarna kan ”hitta” i motiven.

Utställningen  kallar jag för ”Premiär” – av flera anledningar. Dels för att det förstås är min premiär som bild/skulptur utställare och dels för att en del av utställningen beskriver hur man/jag kan känna inför en premiär. Med en del modellerade figurer försöker jag visa och förklara hur känslorna kan ta sig märkliga uttryck inför den press och vånbda man kan ha inför en premiär.

Konst betyder kunna. För mej innebär ordet konst även att betrakta. Med mitt konstintresse, som funnits från och till i hela mitt vuxna liv, har jag börjat se och upptäcka mer och mer i min omgivning. Bl.a. att det finns ögon överallt runt omkring oss som hela tiden betraktar oss men som vi kanske inte alltid registrerar!. Jag har klara bevis för detta. En del av dessa har jag fotograferat. Vidare har jag nyupptäckt hur sensuell naturen är. Det kan inte återges i ord. Kom och titta så får ni se- om ni ser – vad jag ser?

Varmt välkomna på ”Premiär”

Tommy Juth

Konstrundan

I stallet vid f.d Bruschetta. I Rondellen väg 100 i Höllvken

Östra Halörsvägen 30 (Lilla Hammars Gård – Alldeles vid rondellen väg 100 i Höllviken ( F.D. Bruschetta) 

Ta första avtagsvägen t.h  i Rondellen väg 100. Följ skylten mot ”Vikingamuseet” Sedan första lilla vägen tv (innan ställverket)  P-plats.